Att välja mäklare – vilken mäklare ska man välja?

Att välja mäklare – vilken mäklare ska man välja?

Att köpa och sälja bostad är ofta är den största affären i livet och därför är det också viktigt att man förbereder sig väl. Det är en hel del att tänka på när man ska sälja sin bostad och svårast kan vara att hitta rätt mäklare. Den mäklare som du tillslut väljer ska kännas pålitlig och ska kunna sälja din bostad snabbt, tryggt och till ett högt försäljningspris. Var därför inte rädd för att jämföra många mäklare innan du tar ett beslut.

Särskilda önskemål

Det första du behöver göra är att fundera på vad du vill att mäklaren ska hjälpa dig med. Är försäljningspriset det viktigaste för dig eller vill du ha din bostad såld så fort som möjligt? Om du är tydlig med vilka krav och önskemål du har i din kontakt med mäklaren ökar också chanserna att du hittar mäklaren som passar dina behov bäst och att ert samarbete flyter på utan problem.

Jämför mäklare

För att du ska hitta den bästa mäklaren för just din försäljning är det av största vikt att du jämför flera olika mäklare. Villkor, tjänster, förutsättningar, exponering/marknadsföring och priser kan variera och därför är det viktigt att du jämför mäklarna och vad de har att erbjuda. Man ska inte stirra sig blind på gamla försäljningssiffror, en mäklare som sålt bra tidigare behöver inte vara det bästa alternativet idag. Försök istället att hitta en mäklare som sålt liknande objekt i ditt område relativt nyligen. Den mäklaren kommer troligtvis redan ha kontakt med köpsugna spekulanter som även kan tänkas vara intresserad av ditt objekt. På så sätt kommer mäklaren troligtvis kunna sälja din bostad snabbt och möjligtvis även till ett högre försäljningspris. Det kan därför vara klokt att betala några tusenlappar mer för en bra mäklare som kan genomföra en trygg och snabb försäljning med gott resultat. Mäklarna med lägst arvode behöver med andra ord inte vara det givna alternativet enbart för att de är billigare att anlita. Det kan i slutändan kosta i både tid och pengar.

Tips!

Behöver du hjälp med att hitta och jämföra mäklare? MäklarOfferter är en kostnadsfri tjänst där bostadssäljare kan jämföra mäklare: Jämför mäklare gratis!

Lågprismäklare och ”gör det själv”-mäklare

Om du väljer att anlita en lågprismäklare kan du få göra det mesta av arbetet själv, till exempel hålla i visningen och följa upp spekulanter. Mäklarna är experter på detta och tvingas du göra det själv kan det komma att påverka försäljningsresultatet. Vissa lågprismäklare tar dessutom ut en avgift eller ett mäklararvode oavsett om din bostad blir såld eller inte. Traditionella mäklare tar vanligtvis endast betalt när de får din bostad såld.

Träffa mäklarna personligen

Träffa flera olika mäklare och välj med andra ord inte första bästa, gå igenom alla mäklare och deras erbjudanden ordentligt innan du bestämmer dig. Det personliga intrycket du får av mäklarna är viktig och kan skilja sig från det intrycket du får över telefonen. Bjud därför in mäklare att komma och titta på din bostad, då får du förhoppningsvis en tydligare bild av vem du tror kan sälja din bostad på allra bästa sätt. Kom ihåg att du inte är tvungen att anlita en mäklare enbart för att de kommer och tittar på ditt objekt. Ta istället tillfället i akt och träffa ett flertal mäklare, då har du en större urvalsgrupp av mäklare som du enklare kan jämföra mellan.

Kontrollera mäklaren

Innan du bestämmer dig för att anlita en mäklare måste du kontrollera om mäklaren är registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen. Det är otillåtet att förmedla bostäder utan att vara registrerad hos FMI, på deras hemsida kan du söka i deras register för att se vilka mäklare som är registrerade: www.fmi.se

Hitta bästa mäklaren

På MäklarOfferter kan du på ett enkelt sätt hitta och jämföra mäklare helt kostnadsfritt. Beskriv din bostad och bli kontaktad av upp till fem olika mäklare som du sedan kan jämföra i lugn och ro. MäklarOfferter samlar löpande in omdömen om fastighetsmäklare så att du enkelt kan se vad tidigare bostadssäljare har tyckt om mäklarna. Genom att använda tjänsten blir du dessutom kontaktad av engagerade mäklare som är intresserad av att sälja just din bostad. Klicka här för att jämföra och hitta den bästa mäklaren redan idag!