Välja mäklare – vilken ska man välja & hur väljer man rätt?
Hitta bästa mäklaren i ditt område Tjänsten är gratis Inga förpliktelser Spara tid & pengar Få högre försäljningspris

Välja mäklare – vilken ska man välja & hur väljer man rätt?

Att sälja en bostad är i många fall en av de största affärerna man gör i livet. Därför är det viktigt att förbereda sig väl! Det finns en hel del som kan vara bra att tänka på inför försäljningen och en av de viktigaste uppgifterna är att välja mäklare. Att välja rätt mäklare kan vara avgörande för att din bostad ska säljas snabbt, tryggt och såklart till ett så högt försäljningspris som möjligt. Men vilken mäklare ska man välja och hur väljer man bland alla som finns?

Vilken mäklare ska jag välja?

Det första du behöver göra är att fundera på vad du vill att mäklaren ska hjälpa dig med. Är försäljningspriset det viktigaste för dig eller vill du ha din bostad såld så fort som möjligt? Om du är tydlig med vilka krav och önskemål du har i din kontakt med mäklaren, så ökar också chanserna att du hittar mäklaren som passar dina behov bäst och att ert samarbete flyter på utan problem.

Välja mäklare: Tips för dig som ska sälja bostad

Nästa steg i att välja mäklare vid försäljning är att hitta de mäklarfirmor som faktiskt är aktiva i området. Beroende på var i landet du ska sälja bostad så kan antingen utbudet av mäklare vara begränsat eller så kan konkurrensen vara skyhög mellan mäklarfirmorna. Dessutom kan villkor, tjänster och priser variera mellan olika mäklare och därför är det viktigt att jämföra flera olika mäklare innan du väljer någon. Du bör till exempel ta reda på:

 • hur stort mäklararvodet är
 • vilka betalningsvillkor och eventuella ersättningskrav som gäller
 • om mäklaren känner till området
 • om mäklaren har haft liknande bostadsförsäljningar i området nyligen
 • om mäklaren har den eventuella specialistkompetens som krävs
 • hur mäklaren planerar att lägga upp marknadsföringen
 • hur visningar och budgivning kommer gå till
 • om mäklaren har relevanta referenser
 • hur du ska gå tillväga om du har några klagomål. 
Tips!

Behöver du hjälp med att hitta och jämföra mäklare? MäklarOfferter är en kostnadsfri tjänst där bostadssäljare kan jämföra mäklare: Jämför mäklare gratis!

Att träffa mäklare personligen

Det personliga intrycket en mäklare ger kan skilja sig från det intryck du kanske får över telefon. Bjud därför gärna in mäklare personligen till att titta på din bostad. På så vis kan du förhoppningsvis få en tydligare bild av personen och avgöra om hen är rätt person för uppdraget. Kom även ihåg att du inte behöver anlita en mäklare bara för att hen kommer tittar på din bostad.

Lågprismäklare och “gör det själv”-mäklare

Om du anlitar en lågprismäklare kan du behöva göra mycket av arbetet själv, exempelvis hålla i visningar och föra dialog med spekulanter. Mäklare är experter på detta, så om du tvingas göra det på egen hand är risken stor att försäljningsresultatet påverkas negativt. Många lågprismäklare vill dessutom ha sitt mäklararvode oavsett om bostaden går till försäljning eller inte. Traditionella mäklare tar oftast bara betalt om de lyckas sälja din bostad.

Att sälja med mäklare ger högre slutpris

Det är inte obligatoriskt att sälja en bostad med hjälp av mäklare, men det är oftast mer lönsamt för dig som säljer. Enligt den senaste rapporten från Värderingsdata (2018) får bostadssäljare som säljer med hjälp av en mäklare i genomsnitt 26 % högre försäljningspris jämfört med bostadssäljare som säljer utan mäklare.

Träffa mäklarna personligen

Träffa flera olika mäklare och välj med andra ord inte första bästa, gå igenom alla mäklare och deras erbjudanden ordentligt innan du bestämmer dig. Det personliga intrycket du får av mäklarna är viktig och kan skilja sig från det intrycket du får över telefonen. Bjud därför in mäklare att komma och titta på din bostad, då får du förhoppningsvis en tydligare bild av vem du tror kan sälja din bostad på allra bästa sätt. Kom ihåg att du inte är tvungen att anlita en mäklare enbart för att de kommer och tittar på ditt objekt. Ta istället tillfället i akt och träffa ett flertal mäklare, då har du en större urvalsgrupp av mäklare som du enklare kan jämföra mellan.

Att tänka på innan du anlitar en mäklare

När du ska välja mäklare finns det mycket att tänka på och när du väl har hittat en mäklare som du känner dig redo att anlita finns det även några fler saker som är bra att göra eller ha i åtanke.

Innan du bestämmer dig för att anlita en mäklare måste du kontrollera om mäklaren är registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen. Det är otillåtet att förmedla bostäder utan att vara registrerad hos FMI, på deras hemsida kan du söka i deras register för att se vilka mäklare som är registrerade: www.fmi.se

Läs igenom avtalet noga

Du bör läsa igenom uppdragsavtalet noga innan du skriver på. Diskutera villkoren med mäklaren och se till att de specifika krav eller önskemål du har kring mäklaruppdraget finns dokumenterat. Var särskilt uppmärksam på ekonomiska överenskommelser kring betalning, ersättningskrav, mäklararvode och mäklarens ensamrättstid. Kom också ihåg att spara ditt eget exemplar av avtalet!

Vad är mäklarens roll och ansvar?

En mäklare är expert på fastighetsförmedling och fungerar som en neutral mellanhand mellan potentiella köpare och dig som säljer. Mäklaren har även självständigt ansvar för att bostadsaffären sker lagligt och enligt god fastighetsmäklarsed. Större mäklarfirmor har i sin tur ett övergripande ansvar för att deras anställda mäklare följer detta. Andra ansvarsområden som mäklaren har är exempelvis:

 • upplysningsplikt: mäklaren ska upplysa säljaren om allt som är av vikt kring försäljningen 
 • vägledning: mäklaren ska ge säljaren vägledning och stöd genom hela bostadsaffären
 • exponering: mäklaren ska se till att bostaden presenteras och marknadsförs på bästa sätt
 • budgivning: mäklaren ska hitta potentiella köpare och hålla i budgivningen
 • kontrakt: mäklaren ska upprätta ett juridiskt bindande köpekontrakt
 • budgivningslista: efter avslutad affär ska mäklaren ge en komplett budgivningslista till säljaren
 • upprätta köpekontrakt.

 

FAQ - Välja mäklare

Vilken mäklare ska man välja?

Det är en god idé att försöka hitta en mäklare som relativt nyligen haft liknande bostadsförsäljningar i ditt bostadsområde. Då är chansen stor att mäklaren redan har kontakt med flera köpsugna spekulanter, och kan sälja bostaden snabbt och till ett bra pris.

Hur väljer man mäklare?

Det är viktigt att jämföra villkor, priser, förutsättningar och tjänster hos flera mäklare innan du bestämmer dig för att anlita någon.