MäklarOfferter

Anlita mäklare – tips och saker att tänka på

Anlita mäklare – tips och saker att tänka på
Vad ska man tänka på när man anlitar en mäklare?

Fastighetsmäklarinspektionen rekommenderar att man jämför flera olika mäklare innan man anlitar någon, för att på så sätt hitta den mäklare som passar dig bäst och för att se hur mycket olika mäklares erbjudanden kan skilja sig åt. När du väl ska anlita en mäklare bör du tydligt lägga fram dina egna krav och önskemål, kolla upp att mäklaren är registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen och läsa igenom uppdragsavtalet noga. 

Är det dags att flytta? Vid försäljning av en fastighet eller bostad är det viktigt att hitta en mäklare som du känner dig trygg med, och då finns det en hel del saker som kan vara bra att tänka på. Här har vi sammanställt det allra viktigaste!

Måste man anlita mäklare för att sälja bostad?

Finns det egentligen krav på att anlita en mäklare? Svaret på den frågan är nej, faktiskt inte. Det finns dock en hel del fördelar med att ha en mäklare vid en bostadsförsäljning. Mäklaren har det stora ansvaret för affären och är dessutom expert på vilka regler och lagar som gäller. Det är också känt att de som säljer med hjälp av en mäklare får ut mer pengar av sin försäljning, rent generellt. Mer än 90 % av alla som säljer en bostad idag väljer därför att ta hjälp av en fastighetsmäklare.

Fundera på dina egna önskemål och krav

Först och främst behöver du fundera på vilken slags mäklartjänst du är ute efter. Du kanske har särskilda krav när det kommer till personlig service, marknadsföring eller något annat? Fundera också på om det finns några moment du kan tänka dig att utföra själv, och om du har några önskemål när det kommer till överlåtelsen av bostaden eller fastigheten. Det kan till exempel handla om villkor för försäljningen eller en friskrivningsklausul. När du väl kontaktar en mäklare är det nämligen viktigt att vara tydlig med vilken typ av service du förväntar dig.

Därför ska du kolla upp fler än bara en mäklare

För att kunna välja en mäklare som passar just dig är det A och O att jämföra flera alternativ innan du bestämmer dig. Priser, villkor och övriga mäklartjänster kan nämligen variera mellan olika mäklare och mäklarfirmor, samtidigt som det är viktigt att det finns en personkemi mellan er. Kolla därför upp fler än bara en mäklare, och ta samtidigt reda på fler detaljer om till exempel:

  • Betalningsvillkor, krav på ersättning och provision
  • Tidigare erfarenheter av liknande bostadsförsäljningar
  • Marknadsföring och annonsering
  • Fotografering
  • Visningar
  • Budgivning
  • Eventuella referenser
Tips

MäklarOfferters unika matchningstjänst hjälper dig att hitta den bästa mäklaren till din försäljning.

Till matchningstjänstenPil

Kontrollera mäklaren hos FMI

Innan du väljer att anlita en mäklare är det viktigt att kontrollera att denne är registrerad hos FMI, det vill säga Fastighetsmäklarinspektionen. Mäklare som inte är registrerade hos FMI får nämligen inte förmedla bostäder. Du kan enkelt ta reda på detta genom att söka i fastighetsmäklarregistret på myndighetens webbplats. Om det skulle visa sig att mäklaren inte är registrerad kan du även kontakta inspektions kansli och ta reda på om mäklaren fått en disciplinär påföljd.

Viktigt att tänka på: Uppdragsavtal och mäklaransvar

När du fått ett uppdragsavtal att signera är det viktigt att läsa igenom detta noga. Innan du skriver under avtalet bör du och mäklaren diskutera villkoren tillsammans och säkerställa att allting ser rätt ut. Om du har några specifika krav eller önskemål kring mäklaruppdraget ska detta dokumenteras i avtalet. Se också till att spara ditt eget exemplar av uppdragsavtalet efter påskrift.

Ekonomiska överenskommelser

Var särskilt uppmärksam på betalningsvillkor, ersättningskrav och provision men också villkoren för eventuell uppsägning av avtalet. Du bör också kolla upp mäklarens ensamrättstid som inte ska sträcka sig längre än 3 månader. Detta betyder att mäklaren har rätt till provision om bostaden skulle säljas under denna period. Därefter kan mäklaren fortfarande få provision om bostaden blir såld via mäklarens förmedling, eller om det finns något annat samband mellan bostadsaffären och mäklarens arbete. I vissa fall kan mäklaren även ha rätt till provision trots att uppdragsavtalet sagts upp av mäklaren eller dig.

Mäklarens roll och ansvar

Den enskilda mäklaren ingår ett avtal med säljaren, och har alltså ett självständigt ansvar när det kommer till att följa en god fastighetsmäklarsed. Om mäklaren arbetar för en större mäklarfirma har företaget också ett övergripande ansvar för att mäklaren följer god fastighetsmäklarsed. Mäklaren ska vara en neutral mellanhand mellan potentiella köpare och dig som säljer, och ansvarar för att utföra affären enligt lag. Mäklaren ansvarar även för att:

  • Ge säljaren upplysningar kring allt som är av betydelse under bostadsförsäljningen.
  • Ge säljaren vägledning och stöd genom hela affären.
  • Presentera bostaden på bästa sätt.
  • Hitta potentiella köpare.
  • Hålla i budgivning.
  • Upprätta köpekontrakt.
  • Ge säljaren en komplett budgivningslista efter avslutad affär.

Finns det ångerrätt på ett uppdragsavtal?

Enligt lagen kan du ha 14 dagar på dig att riva ett avtal, beroende på hur avtalet ingicks. Om du exempelvis tecknade avtalet i ditt hem eller via telefon har du alltid 14 dagars ångerrätt, men det gäller däremot inte om du ingick avtalet på mäklarkontoret.

Vanliga frågor om

Anlita mäklare

Är det värt att anlita en mäklare?Pil

Ja, det är oftast både smidigare och mer lönsamt att anlita en mäklare för en bostadsförsäljning.

Måste man anlita en mäklare?Pil

Nej, det finns inga krav på det. Det är dock oftast mer lönsamt för dig som bostadsförsäljare att anlita en mäklare.

Artiklar om mäklare (51)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare