Flytta hemifrån – Budget, checklista & tips
Hitta bästa mäklaren i ditt område Tjänsten är gratis Inga förpliktelser Spara tid & pengar Få högre försäljningspris

Flytta hemifrån – Budget, checklista & tips

Vad innebär det att flytta hemifrån?

De flesta ungdomar flyttar hemifrån i 20-årsåldern för att studera eller arbeta. Det är ett stort ansvar och därför kan det vara bra att göra en budget för att ha koll på inkomster och utgifter. Viktiga saker som är lätt att glömma bort är att göra en flyttanmälan till Skatteverket, beställa eftersändning av posten, teckna en hemförsäkring och köpa en brandvarnare.

flytta hemifrån

Många flyttar hemifrån efter gymnasiet men en del ungdomar väljer att stanna kvar i föräldrahemmet några år till. Man kanske letar efter en tillsvidareanställning eller ska studera vid ett universitet eller en högskola och tycker att det är praktiskt att stanna kvar hemma under tiden. Den dag det är dags att flytta hemifrån är det mycket att tänka på. Vad behöver man när man flyttar hemifrån? Vad kostar det att flytta hemifrån och måste man göra en budget? Här ger vi konkreta tips på saker som kan vara bra att tänka på inför flytten. Glöm inte bort att du också ska göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du blir folkbokförd på den nya adressen samt en adressändring så att du får din post automatiskt till din nya adress.

Flytta hemifrån – checklista

När man ska flytta hemifrån och inreda sin första lägenhet är det många saker som behövs. Här nedan listar vi prylar som är bra att ha i hemmets olika rum. Många företag erbjuder kit med smarta startpaket som passar perfekt när man ska flytta hemifrån. Tänk också på att man kan köpa mycket saker i second hand-butiker både online och i fysiska affärer.

  • Till köket – kastrull, stekpanna, ugnsform, skärbräda, knivar, porslin, glas, mugg, bestick, köksverktyg (till exempel durkslag, slev, potatisskalare, visp, stekspade och måttsats) samt disktrasa, diskmedel, diskborste, kökshandduk och grytlappar
  • Till sovrummet – täcke, kuddar, sängkläder, sänglampa
  • Till badrummet – handdukar, badrumsmatta, toalettborste, duschdraperi, tvål, schampo, balsam och personliga badrumsartiklar
  • Till städskåpet – dammsugare, mopp, dammtrasa, rengöringsmedel och tvättmedel

I checklistan är inte möbler inkluderade. Vilka möbler som behövs beror på vilken typ av bostad du ska flytta till. Är det en stor eller liten lägenhet eller kanske ett studentrum i en korridor? Hyrs lägenheten ut möblerad eller omöblerad? Möblerna får helt enkel anpassas efter förutsättningarna men glöm inte bort att du även behöver till exempel mattor, tavlor, filtar, lampor och krukväxter för att få till en mysig och ombonad känsla i bostaden. Det kan också vara smart att satsa på några verktyg så att du kan skruva, spika och mäta. En brandvarnare ska du också investera i.

Flytta hemifrån – budget

Det behövs, som vi har sett, en hel del saker till den första bostaden. Det kan vara bra att göra en budget för att ha koll på kostnaderna. Många saker kan också köpas i second hand-butiker och en del prylar kan du säkert få med dig hemifrån eller få av familj och släkt. Att bo kostar också pengar. Du kommer nu för första gången i livet att betala för hyra, eventuella bolån, hemförsäkring, el, mat, förbrukningsvaror, internet- och telefonabonnemang och nöjen. Att teckna en hemförsäkring är lätt att glömma bort men det är en viktig försäkring som skyddar dina ägodelar och ibland även dig vid resor. Gör gärna en boendekalkyl för att få en god överblick och sammanställning av alla kostnader. Det finns flera smarta verktyg online att arbeta med.

FAQ - Flytta hemifrån

Vilken ålder flyttar man hemifrån?

Många unga människor flyttar hemifrån i 20-årsåldern för att arbeta eller studera. Kvinnor flyttar ofta hemifrån lite tidigare än män.

Hur mycket kostar det att flytta hemifrån?

Det beror på vilken typ av boende du ska flytta till och dina fasta kostnader. Gör en enkel budget för att få en bra överblick över din ekonomi.

Vad ska man köpa när man flyttar hemifrån?

Ska du inreda ett nytt hem behöver du möbler, inredning, verktyg och redskap till alla hemmets rum. Det finns många smarta checklistor att ta hjälp av.

Hur mycket pengar ska man ha när man flyttar ut?

Hur mycket pengar du behöver beror till exempel på vilken hyra du har, om du har bolån och vilka kostnader du har för bland annat försäkringar, mat, telefon och nöjen. Gör en boendekalkyl, en budget, för att du få en god överblick över dina kostnader.

När man ska flytta hemifrån?

Många flyttar hemifrån i 20-årsåldern till arbete eller studier.