MäklarOfferter

Billig mäklare – vilken mäklare är billigast?

Billig mäklare – vilken mäklare är billigast?

Att välja en mäklare som passar perfekt för ditt bostadsobjekt är grundläggande för en lyckad affär. Vid en bostadsförsäljning lägger du mycket ansvar i mäklarens händer, och ett litet misstag kan orsaka stora ekonomiska förluster för dig. Just därför är det viktigt att inte stirra sig blind på prislappar och välja en billig mäklare utan att tänka igenom beslutet noga. En billig mäklare kan trots allt bli en dyr mäklare i slutändan om arbetet inte utförs på ett professionellt sätt. Här går vi igenom hur du bör tänka kring billiga fastighetsmäklare, och hur du kan hitta den rätta mäklaren till rimligt pris.

Viktigt att tänka på med billiga mäklare

Mäklare har fri prissättning, vilket betyder att det är fullt möjligt att hitta en väldigt billig mäklare. Den stora frågan är dock om du egentligen vill ha det. Om du väljer att anlita den billigaste fastighetsmäklaren som du kan hitta är risken stor att många tjänster har exkluderats ur tjänsten, vilket betyder att du behöver göra en del av arbetet på egen hand. Två andra vanliga anledningar till att en mäklare erbjuder låga priser är att personen är nyexaminerad och inte har särskilt många referensförsäljningar ännu, eller att personen nyligen har börjat arbeta i ett nytt bostadsområde.

Andra anledningar till låga mäklararvoden

En billig mäklare behöver dock inte vara en dålig mäklare. Det finns till exempel mäklare som väljer att specialisera sig på att sälja i bostadsområden där det finns en stor mängd likartade bostäder. Då är säljprocessen enklare vilket innebär att mäklaren kan erbjuda ett lägre mäklararvode.

Väg arvodet mot engagemanget

Att hitta en så billig mäklare som möjligt är såklart önskvärt vid en bostadsförsäljning, men det betyder inte att du bör välja den billigaste mäklaren utan vidare eftertanke. När du sållar bland billiga mäklare är det en god idé att väga mäklararvodet mot det engagemang som du tror att mäklaren kommer ha i din försäljning. Ett högre mäklararvode innebär i många fall att mäklaren lägger ner mycket tid på just din bostadsförsäljning vilket kan påverka bostadens slutpris på ett positivt sätt. Kom även ihåg att mäklararvodet faktiskt inte hamnar direkt i mäklarens ficka. Mäklare är oftast anställda på större bolag som också ska ha en del av arvodet, medan en stor del även går till skatter och omkostnader.

Tips

Vill du hitta rätt mäklare till rätt pris? Med MäklarOfferters kostnadsfria matchningstjänst hittar du enkelt bästa mäklaren till din försäljning.

Jämför mäklare gratisPil

Samla in ett flertal mäklarofferter och jämför

Värt att nämna är att de flesta mäklare faktiskt gör ett bra jobb. Det finns över 7000 olika mäklare i Sverige idag och det är bara ett tiotal som förlorar sin legitimation varje år på grund av undermåligt arbete. Det viktigaste är att samla ihop offerter från flera mäklare och göra en jämförelse mellan de mäklare som är aktiva i ditt område. Vad ingår egentligen i tjänsten och vad hamnar arvodet på? Offerterna ger dig en tydlig bild av läget och kan dessutom användas för att förhandla ner provisionen med en enskild mäklare du vill anlita.

Vanliga frågor om

Billig mäklare

Vilken mäklare är billigast?Pil

Du kan enkelt hitta den billigaste mäklaren i ditt område med hjälp av vår smidiga jämförelsetjänst. Det är dock viktigt att inte bara stirra sig blind på prislappen. Välj istället en mäklare som har bra koll på området, erfarenhet av liknande försäljningar och som du känner dig trygg med.

Är det bra att anlita en billig mäklare?Pil

Att en mäklare erbjuder ett lågt arvode betyder inte att personen är bättre eller sämre på sitt jobb än någon annan. Det är dock vanligt att billiga mäklare erbjuder färre tjänster eller att de är mindre erfarna.

Artiklar om mäklare (43)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.