Överbryggningslån / Brygglån – Nytt lån innan du sålt bostaden
Hitta bästa mäklaren i ditt område Tjänsten är gratis Inga förpliktelser Spara tid & pengar Få högre försäljningspris

Överbryggningslån / Brygglån – Nytt lån innan du sålt bostaden

Vad är överbryggningslån?

Ett överbryggningslån är ett tillfälligt lån mellan ett nytt bostadsköp och försäljningen av den tidigare bostaden.

överbryggningslån & brygglån

Ett överbryggningslån, även kallat brygglån, är ett tillfälligt lån som du kan få när du har köpt en ny bostad men ännu inte sålt den gamla. Överbryggningslån betalas tillbaka så fort den gamla bostaden är såld. Det är med andra ord en lösning för dig som planerar ett finansiera en ny bostad med hjälp av försäljningen av en tidigare bostaden.

Vad är ett brygglån eller överbryggningslån och hur fungerar det?

Du ansöker om ett överbryggningslån hos din bank där dina övriga bolån finns. Eftersom lånet bara är tänkt att täcka den tid som blir mellan ett nytt bostadsköp och försäljning av en tidigare bostad är löptiden vanligtvis mellan tre och sex månader. Ett överbryggningslån kan täcka både kontantinsatsen som är 15 % av köpeskillingen och även handpenningen som ofta är 10 %. Du betalar ränta för ett överbryggningslån, precis som på ett vanligt bostadslån. Vilken ränta du får på ett brygglån kan skilja sig från bank till bank. På ett brygglån behöver du oftast inte amortera. Banken kan även erbjuda ett handpenningslån men då lånar banken inte ut så stora belopp och räntan brukar också vara högre än vid ett överbryggningslån.

Villkor för ett överbryggningslån

För att få teckna ett överbryggningslån ställer banken vissa villkor. Dessa kan skilja sig åt mellan olika banker men de flesta banker kräver ett uppfyllt köp- och säljvillkor. Banken brukar också vilja se ett underskrivet köpekontrakt och ett överlåtelseavtal. Överbryggningslån utan säljkontrakt brukar alltså vara svårt att få igenom. Många banker vill gärna se att bostaden är förmedlad via en mäklare för att godkänna lånet och till sist kontrollerar banken att låntagaren har tillräcklig betalningsförmåga för att klara den dubbla kostnaden som två bolån innebär. Tillträdesdagen styr löptiden på överbryggningslånet och därför ska du meddela banken om dagen ändras, liksom om köpeskillingen sänks. Blir försäljningen inte av ska banken meddelas direkt och överbryggningslånet återbetalas.

FAQ - Överbryggningslån & Brygglån

Vad kostar ett överbryggningslån?

Ett överbryggningslån är ofta amorteringsfritt men du betalar ränta på det precis som vid ett vanligt bolån.

Hur länge kan jag ha ett överbryggningslån?

Löptiden för ett överbryggningslån är vanligtvis mellan tre och sex månader. Lånet ska bara täcka tiden mellan köpet av en ny bostad och försäljningen av en tidigare bostad.

Kan man ha överbryggningslån utan köpekontrakt?

Nej, banken brukar vilja se underskrivna köpekontrakt och överlåtelseavtal för att bevilja överbryggningslån.