Sälja bostad

Sälja bostad

Att sälja sin bostad är ofta en stor händelse för många, både emotionellt och praktiskt. Man har många gånger en mängd olika förväntningar på sin försäljning som man hoppas kunna uppfylla och för att lyckas krävs en hel del förberedelser. MäklarOfferter har sammanställt allt det viktigaste du behöver veta inför din kommande försäljning.

Att börja med

Först och främst finns det vissa saker att ta hänsyn till innan du påbörjar själva försäljningsprocessen. Är det rätt tidpunkt att sälja? Hur ser marknaden ut och hur ser er boendesituation ut? Det kan vara bra att ha en plan för var du ska bo om det är så att försäljningen går snabbt samtidigt som du inte vill behöva betala för dubbla boenden om det är så att försäljningen drar ut på tiden. Därför är det viktigt att du tänker igenom saker noga och när du väl har bestämt dig för att sälja ska du känna dig så förberedd som möjligt. Det är däremot många gånger en fördel att sälja sin bostad innan man köper en ny, då vet man hur mycket pengar man kan köpa en ny bostad för och slipper köpa något som det visar sig att man egentligen inte har råd med.

Tips!

Ska du sälja din bostad? Jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.se!

Från start till mål

Att sälja sin bostad innebär att ta sig igenom en mängd olika moment. Så här brukar en bostadsförsäljning se ut från start till slut:

 • Välj mäklare och värdera din bostad
  Du vill försöka hitta den mäklare som är bäst lämpad att ta sig an din bostadsförsäljning. För att kunna göra detta är det viktigt att jämföra flera olika mäklare för hitta den som nyligen har sålt liknande bostäder och som kan ditt område väl. Då ökar möjligheterna för att få din bostad såld både snabbt och till ett högt försäljningspris. Det ska dessutom vara en person som ger ett gott intryck och som du känner förtroende för. När du har bestämt dig för en mäklare kan denna värdera din bostad som en första del av försäljningsprocessen. Du får då en bra bild av vad din bostad är värd och vad du eventuellt kan få för den vid försäljningen. Ibland kan även mäklare erbjuda en förutsättningslös värdering innan du gett någon uppdraget att genomföra försäljningen.

 • Skriv förmedlingsuppdrag och besikta bostaden
  Det är viktigt att du och mäklaren skriver ett förmedlingsuppdrag, det fungerar som ett avtal mellan dig och mäklaren. I förmedlingsuppdraget framgår vilka villkor som gäller för bostadsförsäljningen, bland annat vad mäklarens ansvar är och hur mycket ni har kommit överens om i provision. Om det är ett hus du ska sälja kan det vara klokt att fundera på om du vill genomföra en förbesiktning, då kan du få information om eventuella fel i bostaden och har då möjlighet att åtgärda dessa eller justera försäljningspriset innan huset läggs ut till försäljning. Det är möjligt att även besikta en lägenhet men det är inte lika vanligt.

 • Marknadsföring
  Det är under detta moment som mäklaren ska försöka hitta köpare. Med hjälp av olika marknadsföringskanaler vill mäklaren nå ut till så många som möjligt och framför allt till den målgrupp som kan tänkas vara extra intresserad av din bostad. Din mäklare sköter det mesta men det kan vara bra att ta del av den här processen, du har vetskap om många fördelar med området och din bostad som din mäklare kanske inte har. Ta tillvara på det och försök locka intresserade till visning.

 • Visning och budgivning
  För att de som är intresserade av att köpa din bostad ska vilja komma med ett bud så vill de vanligtvis se bostaden ifråga. Med en öppen och trevlig visning med många möjligheter till goda intryck ökar också chanserna för bud. Får du fler än ett bud startar en budgivning där du själv bestämmer vilket bud du vill acceptera. Är du inte är nöjd med buden behöver du inte heller acceptera något av dem.

 • Kontraktsskrivning och tillträde
  När du har accepterat ett bud ska ett kontrakt skrivas mellan dig och köparen. Mäklaren har färdiga standardavtal men vill du avtala om något särskilt måste detta tas med i avtalet, till exempel om du vill avtala om en friskrivningsklausul. Kontraktet beskriver vad ni har kommit överens om och när tillträdet ska ske. Vid tillträdesdagen slutbetalas vanligtvis köpeskillingen och bostaden byter ägare, det är nu du lämnar ifrån dig alla nycklar till bostaden.

 • Deklarera din bostadsförsäljning
  Det sista som kvarstår är att deklarera försäljningen korrekt. Här ska du räkna ut om du gick med vinst eller förlust vid försäljningen, hur man gör det kan skiljer sig åt beroende på vilket typ av bostad du sålt. Kom ihåg att du ska deklarera året efter du sålde din bostad, det är alltså inget som ska ske i direkt anslutning till försäljningen.

Försäljning av småhus, till exempel villa

Vid en försäljning av hus eller annan fastighet gäller Jordabalken som regelverk. Denna ställer högre krav på din försäljning än vid andra typer av försäljningar. Regelverket är mer omfattande där det är mer att tänka på jämfört med andra typer av bostadsförsäljningar. Det beror på att skyldigheterna för dig som säljare av småhus ofta är mer långtgående än vid till exempel en bostadsrättsförsäljning. Det gäller bland annat omfattningen av din upplysningsplikt och ditt ansvar när det kommer till dolda fel.

Försäljning av bostadsrätt

Vid försäljning av en bostadsrätt äger du inte själva lägenheten, du äger en andel i en bostadsrättsförening som ger dig rätt att nyttja en viss lägenhet. Vid denna typ av försäljning äger du alltså inte själv den lägenhet du säljer.

Försäljning av äganderätt (ägarlägenhet)

Vid denna typ av försäljning äger du istället den lägenhet du säljer, till skillnad från en bostadsrättsförsäljning där bostadsrättsföreningen äger lägeheten. Därför gäller i detta fall i princip samma regler som gäller vid försäljning av småhus. Vid försäljning av en ägarlägenhet är dock ofta en tredje part medverkande, en samfällighetsförening som har hand om gemensamma utrymmen som finns i ett fastighetshus, till exempel trappuppgångar.

Tips!

Att anlita rätt mäklare till din bostadsförsäljning är helt avgörande för om du kommer att få en lyckad försäljning eller ej. Vi rekommenderar att du jämför flera olika mäklare innan du väljer mäklare. Jämför mäklare gratis!