Coronavirusets effekt på bostadsmarknaden enligt banker och mäklare

Coronavirusets effekt på bostadsmarknaden enligt banker och mäklare

Publicerat: 2020-03-16 16:00 | Uppdaterad: 2020-03-18 15:00

Coronavirusets effekt på bostadsmarknaden enligt banker och mäklare

Trots börsfall och att arbetslösheten förväntas stiga, så bedömer både mäklare [1] samt SEB:s och Swedbanks chefsekonomer [2] att bostadsmarknaden kommer att klara sig bra från coronavirusets påverkan.Enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist kommer bostadspriserna att hålla emot hyggligt även framöver. Börsfall kan medföra vissa nedgångar, men får vi en brant nedgång och en gradvis återhämtning så kommer inte bostadsmarknaden att påverkas särskilt mycket.

Andreas Wallström, chefsekonom på Swedbank, tror också att bostadspriserna kommer att vara ganska opåverkade av coronakrisen. Krisen kommer snarare att hålla nere räntorna som redan är låga, vilket stöttar prisutvecklingen.

Bedömare tror att svenska Riksbanken kan tvingas återgå till en minusränta. När börsen gick ned med två tredjedelar för 20 år sedan, fortsatte svenska bostadspriser att öka, säger Andreas Wallström.

Om arbetslösheten ökar?

Vi har en stigande arbetslöshet vars uppgång troligen kommer att öka med coronakrisen, men trots det så har vi en sysselsättningsuppgång. Vad jag vet så är det ingen som ser en omfattande uppgång i arbetslösheten, men det beror på hur djup och långvarig krisen blir, säger Andreas Wallström.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth säger att man i bästa fall ser en stabilisering och en begynnande återhämtning av finansmarknaderna runt sommaren. I värsta fall riskerar dock företagen att gå omkull vilket medför en ökning av arbetslösheten vilket leder till att bostadsmarknaden att gunga. [3]

Vad säger mäklarna?

Johan Nordenfelt, informationschef vid Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger att coronaviruset hittills inte har satt några spår i bostadsmarknaden. [1] Enligt honom har mäklarna inte märkt av någon större effekt av coronaviruset och de upplever fortfarande marknaden som stark.

Han menar också att coronaviruset, på längre sikt, till och med kan stärka bostadsmarknaden genom att räntorna fortsatt hålls låga eller rentav sänks.

[1] https://www.privataaffarer.se/maklare-coronaviruset-har-ingen-effekt-pa-bomarknaden/
[2] https://www.affarsvarlden.se/bostad-fastighet/bostadsmarknaden-klarar-coronakrisen-6990742
[3] https://www.di.se/nyheter/chefsekonomen-om-krisen-da-kommer-bomarknaden-att-gunga/

Ämnen: bostadsmarknad, corona / covid-19