Vad kostar en mäklare – hur mycket tar en fastighetsmäklare?
Hitta bästa mäklaren i ditt område Tjänsten är gratis Inga förpliktelser Spara tid & pengar Få högre försäljningspris

Vad kostar en mäklare – Hur mycket tar en fastighetsmäklare?

Vad kostar en mäklare?

Hur mycket en mäklare tar i arvode är helt individuellt och beror på var i landet du ska sälja, mäklarens erfarenhet/förmåga, vilken bostadstyp du vill sälja samt bostadens värde och en rad andra faktorer. Olika mäklare kan dessutom erbjuda olika typer av arvoden: fast arvode, rörligt arvode och arvodestrappa. Det enda sättet att faktiskt ta reda på vad det skulle kosta att sälja din bostad är att jämföra flera olika mäklare och se hur deras erbjudanden skiljer sig.

Vad kostar en mäklare och hur mycket tar en fastighetsmäklare i arvode

Vid försäljning av en bostad kontaktas vanligtvis en mäklarbyrå som tar hand om försäljningen från värdering till överlämning. En mäklarfirma kan ta betalt på flera olika sätt. Ju mer arbete och service mäklaren erbjuder desto högre blir ofta mäklaravgiften. Ta gärna in flera offerter från olika mäklarföretag så att du i lugn och ro kan jämföra dem och välja den mäklare som passar dig och bostaden bäst. Det är viktigt att mäklaren har bred kunskap och erfarenhet av liknande försäljningar.

Tips!

Nyfiken på vad mäklare tar i arvode? Se aktuell och kontinuerligt uppdaterad statistik om mäklararvoden här!

Hur mycket kostar en mäklare?

Så hur mycket tar en mäklare i arvode och hur många procent av köpeskillingen är ett rimligt arvode? En annan viktig fråga är vad en mäklare kostar om man inte säljer. Mäklarens arvode förhandlas fram mellan säljaren och mäklaren. Vid en jämförelse av mäklararvode är det viktigt att inte bara titta på priset utan även vad som ingår. Hos de flesta mäklarbyråer ingår värdering av bostaden, fotografering, marknadsföring, visningar, kontraktsskrivning och deklarationshjälp i mäklararvodet. Det finns olika kostnadsmodeller för mäklararvode:

  • Många fastighetsmäklarbyråer erbjuder ett rörligt mäklararvode med fast procentsats. Mäklaren får med andra ord en viss procent av bostadens försäljningspris och ju högre prislappen blir desto mer tjänar både säljaren och mäklaren. Procentsatsen ligger vanligtvis på mellan 1,5 % och 7 % av slutpriset.
  • Vid ett fast mäklararvode kommer mäklaren och säljaren överens om ett mäklararvode och detta belopp står fast oavsett vad bostadens slutpris blir. Fördelen med ett fast arvode är att säljaren exakt vet vad kostnaden kommer att bli och nackdelen är att mäklaren kan känna sig mindre motiverad att göra en bra försäljning. Fast mäklararvode är vanligast vid försäljningar av bostadsrätter med en värdering under en miljon.
  • En arvodestrappa eller en procenttrappa fungerar som en trappsats där mäklaren får en lägre procentsats upp till ett visst försäljningspris och vid ett högre slutpris får mäklaren en stigande procent. Säljaren kan känna sig lugn över att inte behöva betala ett högt mäklararvode om bostadens slutpris blir lägre än förväntat och mäklaren sporras av att försöka få till ett högre försäljningspris.
  • I många fall är mäklararvodet ett kombinerat arvode uppdelat i en fast och en rörlig del. Den fasta delen ska täcka kostnader som värderingfotografering, marknadsföring, kontraktsskrivning och deklarationshjälp och den rörliga delen är en procentsats på det förväntade slutpriset.

Vilken kostnadsmodell som är bästa att välja beror på bostadens värdering och förutsättningar. Jämför flera olika mäklarfirmor och kontrollera noga vilka tjänster som ingår i priset. Det går också att sälja en bostad utan mäklare även om det i de flesta fall är en stor trygghet att ha med en mäklare med kunskap och erfarenhet. Om bostaden inte säljs utgår vanligtvis inga kostnader men beroende på hur förmedlingsuppdraget skrivs kan mäklaren begära ersättning för kostnader som uppkommit i samband med uppdraget. Det kan också vara bra att känna till att ett mäklararvode är avdragsgillt.

Tips!

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta & jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.se

FAQ - Vad kostar en mäklare

Hur mycket tar en mäklare i arvode?

Det vanligaste är att mäklare erbjuder en arvodestrappa. En mäklare kan också erbjuda ett fast pris eller ett rörligt mäklararvode vilket innebär att mäklaren får en viss procent av bostadens försäljningspris. Du kan här jämföra och läsa mer om mäklararvoden.

Vad kostar det att anlita en mäklare?

Ett mäklararvode är ofta en procentsats på köpeskillingen men det är viktigt att kontrollera och jämföra olika mäklarbyråer för att se vad som ingår i priset.

Hur många procent tar en mäklare av försäljningspriset?

Procentsatsen ligger vanligtvis på mellan 1,5 % och 7 % av slutpriset.

Vad kostar en mäklare om man inte säljer?

Det beror på hur uppdragsavtalet är formulerat men vanligtvis tar mäklarbyrån inget betalt om bostaden inte säljs. Vissa lågprismäklare tar dock ut en avgift, även om bostaden inte blir såld.