MäklarOfferter

Köpa fritidshus och sommarstuga – att tänka på vid köp av stuga

Köpa fritidshus och sommarstuga – att tänka på vid köp av stuga
Köpa ett fritidshus – hur går det till?

Att köpa ett fritidshus fungerar på ungefär samma sätt som att köpa ett hus. Säljaren har upplysningsplikt och köparen har undersökningsplikt.

Ett fritidshus är ett boende som används tillfälligt och som inte är avsett för permanent boende. Att köpa ett lantställe eller ett fritidshus, kanske en sommarstuga eller fjällstuga, fungerar ungefär på samma sätt som ett vanligt bostadsköp. Skillnaden är att ett fritidshus ofta har lägre standard än ett åretruntboende och att det kan vara avgörande när på året man ska köpa fritidshus. Våren brukar vara en bra säsong för köp av sommarstugor och torp med stort utbud på bostadsmarknaden och fjällstugor brukar vara enklare att köpa på hösten inför vintersäsongen.

Kostnader vid köp av fritidshus

Att köpa ett fritidshus är förknippat med en hel del kostnader. Gör gärna en budget för att se vad du vad du har råd med och glöm inte bort att du också behöver en buffert. När man äger ett hus måste man vara beredd på oförutsedda utgifter. I budgeten ska du räkna med alla kostnader med fritidshuset, från bolån, räntor, fastighetsavgift, pantbrev och lagfart till driftskostnader, försäkringar och renoveringar.

Den faktorn som mest påverkar fritidshusets pris är läget. De flesta som ska köpa en stuga vill inte ha den alltför långt bort från sitt permanentboende. Avskildhet lockar liksom närhet till vatten, goda kommunikationsmöjligheter och tillgång till mataffärer och restauranger. Är du osäker på området kan det vara bra att hyra ett sommarhus eller en fjällstuga en period för att se om du trivs.

Självklart påverkar husets storlek och skick också prislappen. Kontrollera till exempel om husets är vinterisolerat och hur det fungerar med vatten och avlopp. Att det finns fiber framdraget till stugan kan också vara en faktor som påverkar husets attraktionsvärde.

Du kan fundera över om det finns en möjlighet att hyra ut fritidshuset några veckor varje år. Det kan ge en viss inkomst och täcka en del av driftskostnaderna. Det finns också många fjällstugor som fungerar som andelsboenden. Då äger du en del av bostaden och kan utnyttja den några veckor per år. Nackdelen är att flexibiliteten minskar och att det kan kännas mer opersonligt. Fördelen är så klart att det blir billigare.

Innan du börjar gå på visningar är det bra att kontakta en bank för att få ett lånelöfte. Då vet du hur mycket du har att röra dig med och kan vara med om budgivningen drar igång snabbt. Du får låna högst 85 % av bostadens värde. Resterande belopp är den så kallade kontantinsatsen och ska finansieras av dig. Du kan också köpa ett fritidshus på företaget men då måste du ta hänsyn till den administration och de skatteregler som finns.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklarePil

Viktiga saker att tänka på vid köp av fritidshus

Köparen har alltid undersökningsplikt och ska undersöka bostaden noggrant före köp. Kontrollera bland annat fukt- och vattenskador, eldstäder och skorstenar, el - och VVS-dragningar Många anlitar en professionell besiktningsman för detta. Säljarens upplysningsplikt innebär att hen ska informera om husets fel och brister som hen känner till men som kan vara svåra att upptäcka. Säljaren är ansvarig för dolda fel som funnits vid köptillfället, inte kunnat upptäckas vid en noggrann undersökning och inte vara förväntade utifrån husets ålder och skick. Att sälja ett fritidshus i befintligt skick tar inte bort säljarens upplysningsplikt. Glöm inte bort att teckna en fritidshusförsäkring!

Artiklar om köpa bostad (107)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare